300 g twarogu (9% zawartość tłuszczu)
50 g orzechów
150 g ciasteczek
cukier, czekolada, wanilia do smaku
Zblendować twaróg, dodać resztę, formować kulki
Przed podaniem wstawić do lodówki na godzinę.
Moje Wypieki | Amerykańskie ciastka podwójnie czekoladowe
Muffiny bananowe z masłem orzechowym
Składniki: na 7 muffinek
przepis pochodzi z Bake&Taste
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru (użyłam białego)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 średniej wielkości banan
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
masło orzechowe
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce zgnieść banana, dodać jajko, mleko i olej- całość wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i połączyć za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładać na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła i kolejną łyżkę ciasta. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego :)
Błyskawiczne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez pieczenia)
Składniki:
1 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
3 1/2 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
1 szklanka brązowego cukru (można zastąpić stewią)
1/4 szklanki mleka
1/8 kostki masła
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, masło orzechowe i wanilię, odstawić.
W rondelku połączyć cukier, mleko i masło, gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszaninę przez minutę.
Zdjąć z ognia i wlać mieszaninę do miski na płatki owsiane płatki owsiane, wymieszać aż się wszystko ładnie połączy.
Wykładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić do zastygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
http://smakujegotuje.pl/informacje/919319909_blyskawiczne-ciasteczka-owsiane-z-maslem-orzechowym-bez-pieczenia.html
Pierniczki "katarzynki":
400 g mąki,
200 g miodu naturalnego,
100 g cukru pudru,
1 jajko,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka melasy
Miód, cukier, melasę i przyprawę korzenną podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masę miodowo-korzenną i jajko. Zagnieść jednolite, lśniące ciasto.
Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm. Wykrawać pierniczki foremką do katarzynek.
Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Ostudzone pierniki przełożyć do metalowej puszki lub pudełka z pokrywką. "Katarzynki" kruszeją po około 2 tygodniach leżakowania.
Pierniczki brukowce
Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
marmolada lub powidła śliwkowe...
Delicje z bananem
Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 banany
200 g mlecznej czekolady
3 łyżki niesolonego masła
Wykonanie:
Banany pokroić na plasterki i układać na biszkoptach. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i polać nią wszystkie ciasteczka. Odłożyć do zastygnięcia.
muffiny z czerwoną papryką i fetą
1 duża czerwona papryka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i białe części, pokrój na spore kawałki i opiecz chwilę w piekarniku, aż skórka ściemnieje. obierz paprykę ze skóry i pokrój na małe kawałki.
do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, kawałki papryki i pokruszony ser feta. wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
w drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. c i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
Muffinki bananowo-czekoladowe z orzechami
Składniki
Na ok. 16 klasycznych lub 10 wysokich muffinek:
100 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta...
Kruche ciastka śmietankowe
Czasami nie chcę piec ciasta bo grozi to zjedzeniem całej blachy. Zamiast tego piekę ciasteczka. To takie złudne zastępstwo bo w ciągu jednego wieczora jestem w stanie zjeść naprawdę sporo ciastek. Zwłaszcza jeśli są kruche, śmietankowe i wspaniale smakują z mlekiem.
Źródło: Stary zeszyt
Składniki:
30 dag mąki
25 dag masła
6 łyżek śmietany 18%
1 jajko
cukier puder
Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać mąkę i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmować ciasto porcjami, rozwałkowywać i wycinać ciastka. Układać na wysmarowanej blaszce, smarować żółtkiem . Piec ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)