Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
every cake you bake: orzechy
stolen
christstollen/ strucla świąteczna z marcepanem:
200 g rodzynków,
50 g suszonych porzeczek,
50 g suszonych wiśni,
100 ml rumu,
375 g mąki,
42 g świeżych drożdży,
50 g cukru,
100 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szczypta soli,
po szczypcie mielonego - cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i kolendry
2 jajka,
175 g masła,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
100 g blanszowanych migdałów,
200 g marcepanu
dodatkowo -
75 masła,
cukier puder
rodzynki, porzeczki i wiśnie zalać rumem i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc).
mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. zamieszać widelcem i odstawić na 15 minut
dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, przyprawy korzenne, jajka i stopione, ciepłe masło. wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i lśniące. dodać posiekane skórki - pomarańczową i cytrynową, migdały (połowę porcji posiekałam, połowę dodałam w całości) i namoczone w rumie owoce. jeszcze raz zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 30 x 25 cm), na środku umieścić uformowany w wałeczek długości ciasta marcepan i zawinąć wzdłuż dłuższego boku prostokąta tak, aby krawędzie ciasta nie zachodziły na siebie. ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć ciasto, po czym zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni. piec około 50 minut (do suchego patyczka).
stopić 75 g masła i posmarować nim kilka razy jeszcze ciepły stollen. posypać grubo cukrem pudrem i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
gotową struclę szczelnie zawinąć i przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
MA==