Design

Design

SKŁADNIKI:
Spód:
100g zbożowych ciasteczek
50g gorzkiej czekolady
30g stopionego masła
Masa serowa:
800g sera białego
250 g sera mascarpone
200 g drobnego cukru
4 płaskie łyżki kakao
4 łyżki likieru kawowego
4 - 5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g śmietany (kwaśnej 18% lub słodkiej 30%)
Poza tym:
250 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
2 łyżki drobnego cukru
50g roztopionej czekolady
ziarenka kawy z czekolady
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Spód:
Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w . Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni C
Masa serowa:
Ser zmielić trzykrotnie.
Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ser i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao (koniecznie przesiane przez sitko), kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18%. Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Tak dokładnie wymieszaną czekoladową masę wymieszać z pozostałą masą serową Zmiksować na jednolitą masę, tylko do dokładnego wymieszania.
Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni C i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 - 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku (jeżeli sernik jest dobrze upieczony to nie trzeba go więcej suszyć, można go od razu wyjąć). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.
Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać roztopioną czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.
Drugi sposób (ja tak robię), Jeżeli macie malakser lub pojemnik do koktajli:
Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Cały twaróg (nie zmielony), ser mascarpone, jajka i cukier, śmietanę zmiksować, kakao, likier z kawą malakserem na bardzo gładką masę (konsystencja serka homogenizowanego – bez grudek). Jeżeli malakser jest mały podzielić wszystkie składniki na dwie części. Miksować każdą partię na gładką masę.
Do lekko przestudzonej czekolady dawać porcjami masę serową. Najpierw 1 łyżkę, po czym dokładnie wymieszać, następnie znowu 2 łyżki i znowu wymieszać. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem tylko do dokładnego wymieszania.
Piec jak wyżej jest napisane.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation