Kuchnia

Przepisy

Zupa-krem z cukinii

Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 marchew
1 pietruszka
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku
sól morska, świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
oscypek lub inny wędzony słony ser

Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zrumienić cebule z czosnkiem, dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Warzywa zalać wrzącą wodą (ok pół litra), gotować pod przykryciem 10 minut. Cukinię pokroić w dużą kostkę, wrzucić do garnka, gotować ok 5-7 minut, pod koniec dodać listki tymianku. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i zagotować razem. Doprawić do smaku. Podawać ze startym na tarce lub pokrojonym w słomkę oscypkiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation