Kuchnia

WĘDLINY

Szynka peklowana pieczona - z pieprzem

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
1 litr wody
50 g soli peklowej
1 łyżka cukru brązowego
Przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżka ziarenek gorczycy

Wodę zagotowujemy z dodatkiem cukru i przypraw, odstawiamy od wystudzenia. Mięso układamy w naczyniu (powinno być dopasowane do wielkości mięsa), zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 10-14 dni.

Zapeklowane mięso dokładnie myjemy z marynaty, osuszamy, przyprawiamy obficie pieprzem (ew innymi przyprawami), pieczemy w naczyniu żaroodpornym temperaturze 175 stopni ok 2 godzin. na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby mięso się zrumieniło.

Odstawić na minimum 30 minut do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation