DIY - zrób to sam

KUCHNIA

Trufle czekoladowo- pomarańczowe

Składniki:

200g czekolady gorzkiej
150ml śmietanki
skórka otarta z jednej, sporej pomarańczy
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
60g herbatników
polewa czekoladowa lub 100g czekolady


Składniki:

Czekoladę połamać i wrzucić do śmietanki. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka, dodać likier, otartą skórkę i sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać.

Herbatniki drobno pokruszyć. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać. Schłodzić w lodówce do uzyskania konsystencji umożliwiającej lepienie kulek.

Schłodzoną masę nabierać łyżeczką, ręką formować kulki. Każdą z nich obtoczyć lekko w skórce pomarańczowej. Gotowe kulki obtoczyć w polewie czkoladowej lub rozpuszczonej czekoladzie. (ja dodatkowo zrobiłam lukrowy wzorek ponieważ zostało mi trochę lukru z pączków).

Trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation