Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lekki sernik z masłem orzechowym i kokosową nutą

Składniki:

½ kg twarogu 0%
1 szklanka mleka
1 mała puszka śmietanki kokosowej
3 jajka
2 łyżki masła orzechowego 90%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru brzozowego
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:

kilka orzechów laskowych
1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
1 łyżka masła orzechowego​
100D30004-001

Twaróg miksujemy na gładką masę z mlekiem, śmietanką kokosową i masłem orzechowym. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z dwoma łyżkami cukru brzozowego – możecie dodać więcej cukru jeśli lubicie słodkie serniki albo użyć cukru białego lub brązowego – będą to jednak dodatkowe kalorie! Utarte żółtka dodajemy do serowej masy i miksujemy z łyżką mąki ziemniaczanej i ½ łyżki budyniu śmietankowego (ja używam takiego bez dodatku cukru). Do masy dorzucamy też wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Tortownicę wykładamy od spodu papierem do pieczenia i przelewamy do niej serową masę – możecie na dnie ułożyć dodatkowo biszkopty lub herbatniki. Sernik pieczemy 1 godzinę po czym pozostawiamy do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie ostudzone, w małej misce miksujemy łyżkę serka homogenizowanego z łyżką masła orzechowego. Powstałym kremem smarujemy z wierzchu sernik i posypujemy posiekanymi drobno orzechami laskowymi. Sernik przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje gdy postoi w lodówce kilka godzin przed podaniem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation