Kuchnia

Obiad

Muffinki marchewkowe
- 250 g mąki,
- 1 łyżkę sody do pieczenia,
- pół szklanki otrąb żytnich,
- 200 g cukru,
- olej,
- 2 jajka,
- 2 starte marchewki,
- cynamon.
Sposób wykonania
Sekretem jest tutaj dobre ciasto, dlatego na początek wymieszaj mąkę z cynamonem, a następnie dodaj sodę do pieczenia oraz cukier.
W oddzielnej misce ubij jajka, aż powstanie gęsta masa.
Do gęstej masy jajecznej dodaj oleju, marchewkę oraz otręby. Na tym etapie bardzo ważne jest dokładnie wymieszanie składników wraz z przygotowaną wcześniej mieszanką.
Tak przygotowaną masę wlej do żaroodpornych, lekko posmarowanych tłuszczem foremek i wstaw do piekarnika.
Do tak przygotowanych muffinek nie trzeba już żadnych dodatków. Będą soczyste i miękkie, a do tego taki pyszny deser możemy jeść do woli, bo zawartość kaloryczna jest tutaj o wiele mniejsza niż w przypadku tradycyjnych babeczek z czekolady. Do tego zawartość otrąb spowoduje, że szybko poczujemy przyjemne uczucie sytości, a tym samym ograniczymy nadmierne pałaszowanie tego przysmaku.
Polecam zatem dietetyczne muffinki i życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation