Kuchnia

mniam

Imbir + cynamon = ciasteczka!

Składniki:
1 szklankę mąki
125g margaryny
1 torebkę cukru waniliowego
125g cukru pudru
3 torebki Irving Tea "Citrus with hint of ginger"
1 łyżeczkę cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę imbiru sproszkowanego

Polewa:
6 kostek czekolady mlecznej
Odrobinę mleka

Przygotowanie:
Najpierw zaparzamy herbatkę z trzech torebek i dodajemy 6 łyżek herbaty do wszystkich składników, a następnie je mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być "skupione" i nie kleić się za bardzo do rąk. Po zagnieceniu, ciacho chowamy na chwilę do lodówki w międzyczasie odpalając piekarnik i nastawiając go na ok. 180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut.
Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie oblewamy polewą nasze śliczne ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation