Kuchnia

PRZEPISOWNIK

Muffinki z jabłkami, orzechami i cynamonem

Składniki
Na 12 muffinek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu („kopiasta”:))
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
- 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
- 1 jajko
- 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Na posypkę:
- 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
- kilka łyżek cukru demerara


Przepis
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation