Architektura

Architektura

Owocowe tiramisu

Składniki:
220 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac)
500 g malin (u mnie mrożone)
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
pół opakowania podłużnych biszkoptów
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć.

Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation