Kuchnia

Ciasta z CZEKOLADĄ

Ciasto kremowo – czekoladowe

Składniki
jajka - 13
mąka pszenna -
mąka ziemniaczana -
cukier puder -
cukier kryształ -
kakao -
proszek do pieczenia -
orzechy mielone - 25 dag
mleko - ½ szklanki
masło - 2 ½ kostki
spirytus -
gorzka czekolada -
żelatyna - 3 łyżeczki
mleko skondensowane lub gotowa masa - 1 puszka

Sposób przygotowania
Pieczemy 2 ciemne biszkopty, każdy w następujący sposób: białka z 4 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru kryształu i po jednym żółtku, następnie ¾ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , na końcu 2-3 łyżeczki kakao ( pieczemy ok. 20 minut w temp. 170-175ºC )
Pieczemy biszkopt z orzechami: 5 białek ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( 3/4 szklanki ), dodajemy 25 dag mielonych orzechów oraz 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, pieczemy ( pieczemy ok.15- 20 minut w temp. 170-175ºC )
Przygotowujemy masę z żółtek które pozostały z biszkoptu: 5 żółtek roztrzepujemy z ½ szklanki słodkiego mleka i ½ szklanki cukru kryształu, gotujemy cały czas mieszając, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie mleka, gotujemy, aż masa zgęstnieje; osobno ucieramy 1 i ½ kostki masła i dodajemy po trochę przestudzonej masy żółtkowej nadal ucierając, do smaku dodajemy pół kieliszka spirytusu, a na końcu pokruszoną czekoladę gorzką
Przygotowujemy masę z mleka skondensowanego: w makutrze ucieramy kostkę masła; odrobinę mleka podgrzewamy dodając 3 łyżeczki żelatyny i następnie mieszamy z pozostałą częścią mleka; do utartego masła dodajemy mleko skondensowane, a na końcu odrobinę kakao
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- ¾ masy z żółtek-biszkopt orzechowy- masa z mleka lub gotowa masa- biszkopt ciemny- reszta masy żółtkowej- posypać siekanymi orzechami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation