Kuchnia

Proste dania

Tagliardi z tuńczykiem i pieczarkami
Składniki, 2 porcje:

125 g makaronu Tagliardi* (lub dowolnego rodzaju)
4 pieczarki
1/2 słoiczka tuńczyka (lub puszki)
2 szallotki
4 cieniutkie plasterki prosciutto crudo (szynki parmeńskiej)
4 łyżki sosu cezar**
2 łyżki śmietanki
4 łyżki Grana Padano lub parmezanu
oliwa z oliwek, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu





Wykonanie:

Na patelni na 2 łyżkach oliwy zrumieniam cebulki, obok pokrojone pieczarki, na sam koniec dodaję pokrojone prosciutto i tuńczyka i chwilkę podgrzewam. Dodaję sos cezar, śmietankę, dodatkową oliwę, sól, pieprz i mieszam z ugotowanym makaronem. Posypuję startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli nie mam gotowego sosu caesar, dodaję do składników na patelni 2 fileciki anchois, więcej oliwy i śmietanki, odrobinę octu winnego i czosnku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation