Kuchnia

Przepisy

ZEBRA
Składniki:
Ciasto

5 jaj
1 cukier waniliowy
1,5 szkl. cukru
3 szkl. mąki + 2 łyżki
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa

tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
orzechy włoskie
masło i bułka tarta do przygotowania formy na ciasto
Wykonanie:
Jaja, cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian 3 szkl. mąki, wodę i olej. Dodać proszek do pieczenia. Zmiksować. Potem podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Zmiksować każdą część, zaczynając od jasnej masy. Przygotować formę, smarując dno i brzegi masłem, a następnie posypując bułką tartą. Wlewać do formy na przemian po 2 łyżki masy jasnej i po 2 ciemnej. Piec ok. 1h w 180st. C. Pokroić drobno orzechy włoskie. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, poczekać aż wystygnie, wyjąć z formy i polać świeżo przygotowaną polewą. Ciasto posypać orzechami.

SMACZNEGO!!! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation