Kuchnia

gotowanie

Sałatka śledziowa (wigilijna)

SKŁADNIKI:

5 szt. śledzie matiasy,
330 ml śmietany 18-procentowej,
1 duże jabłko,
3 ogórki kiszone,
1/2 dużej cebuli,
pieprz do smaku
2 suszone morele
1/2 litra mleka do moczenia śledzi
PRZYGOTOWANIE:

5 płatów śledziowych przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i moczymy przez całą noc (śledzie moczone w mleku staja się delikatniejsze). Na drugi dzień odsączamy śledzie i układamy je na ręczniku papierowym aby je wysuszyć, doprawiamy je dokładnie pieprzem. Śledzie kroimy je w cienkie paski. Jabłko i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach (zostawiamy 3 plasterki ogórka do dekoracji), cebulę kroimy w drobną kostkę. Układamy sałatkę począwszy od warstwy śmietany, śledzi, startych ogórków, śledzi, startego jabłka i pokrojonej drobno cebuli. Wszystko doprawiamy pieprzem i dekorujemy gwiazdkami z ogórka i paseczkami z suszonych moreli
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation