Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto borówkowe Ewy Wachowicz

CIASTO:
300g mąki
200g masla
3 żółtka
100g cukru pudru
1 cukier waniliowy - nie mialam i nie dalam
NADZIENIE:
400g borowek
1/2 szklanki wody
1 lyzka cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej - u mnie: kukurydziana
dżem agrestowy - u mnie: malinowy
BEZA:
3 bialka
6 lyzek cukru pudru
Mąkę przesiac na stolnice/blat, dodac cukier i cukier waniliowy, posiekane maslo i wyrobic nozem.
Dodac żółtka i zagniesc rekami. Kiedy ciasto bedzie gotowe zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 2 godziny. Blaszke 23 x 35cm (u mnie: 23 x 23cm) wylozyc pergaminem do pieczenia. Ciasto uformowac tak, aby pokrylo dno i brzegi formy, ponakluwac widelcem. Piec 20-25min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
Wode zagotowac z cukrem. Dolac mąkę ziemniaczana rozrobiona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Dodac borowki, wymieszac i szybko zdjac z ognia. Ostudzic.
Ciasto wyjac, posmarowac dżemem i nalozyc mase borowkowa.
Bialka ubic na piane, dodac cukier i ubijac na gladka mase bezowa. Rozsmarowac na borowkach. Wstawic do piekarnika, rozgrzanego do 180stC, po pieczeniu ciasta, i od razu zmniejszyc temperature do 150stC. Piec 20-25min, az beza bedzie lekko zrumieniona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation