Kuchnia

Przepisy

Ciasto Cappuccino (bez pieczenia)
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki:
Masa Budyniowa:
1 l mleka
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 200 g masła
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Przepis - Słodka Stronaok. 40 g kawy cappuccino (proszku)

Masa Śmietanowa:
400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%
2 fixy do ubijania śmietany

ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)
kakao do posypania
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Przepis - Słodka Stronawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie)

Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:
Masa Budyniowa:
Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń.
Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Gdy budyń ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek.
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę razem z cappuccino i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.

Masa Śmietanowa:
Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy fix do ubijania śmietany (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Przepis - Słodka Strona
Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie na jej dnie układamy herbatniki. Następnie wykładamy: połowę masy budyniowej, herbatniki, 2/3 masy śmietanowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch smarujemy cienką warstwą pozostałej śmietany.

Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Przepis - Słodka Strona Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki.
Całość oprószamy kakao.
Możemy również posypać startą czekoladą.

Ciasto Cappuccino przed podaniem powinno spędzić ok. 2-3 godziny w lodówce - do zmięknięcia herbatników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation