Kuchnia

Serniki

Sernik krakowski



Tradycyjny, polski sernik, z rodzaju tych cięższych, konkretnych, z przepisu Pierre`a Herme. Pyszna klasyka, najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą i wtedy właśnie po raz pierwszy miał pojawić się na moim stole, ale co się odwlecze... to i tak się upiecze.

Źródło: sernik krakowski



Składniki na spód i kratkę:

- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g masła
- 1 jajko

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masło dodać do mąki, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinięte w folię ciasto schłodzić w lodówce około 30 - 40 minut.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na spodzie blaszki ( 26x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i zapiec 15 minut w 180 st. C.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na równej szerokości paski.




Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego
- 8 jajek
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek ( pominęłam )

Dodatkowo;

- 1 żółtko roztrzepane do posmarowania kratki
- lukier ( cukier puder + sok z cytryny )



Masło, cukier waniliowy i 200 g cukru pudru utrzeć na jasny krem. Dodawać na zmianę po żółtku i po porcji sera, ucierać do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałe 50 g cukru pudru.

Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie rodzynki. Następnie delikatnie połączyć z ubitą piana z białek.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu sernika ułożyć paski ciasta, tworząc kratkę, posmarować je żółtkiem.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik można polukrować. Schłodzić w lodówce.





Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation