Kuchnia

nalewki

Nalewka brzoskwiniowa z cukrem.


3 kg brzoskwiń
1 litr wódki 45%
1 kg cukru

Na nalewkę wybieramy tylko dojrzałe, soczyste owoce. Po umyciu kroimy je na małe cząstki. Pestki wyrzucamy. Skórka, gdy odejdzie, powinna razem z resztą owoców trafić do słoja.

Cząstki brzoskwini wkładamy warstwowo do słoja przesypując je cukrem. Zalewamy wódką co najmniej 45% (jak uda się zdobyć mocniejszą to warto jej użyć). Ponieważ brzoskwinie dość obficie wypuszczają sok to finalny produkt ma z reguły nieco tylko ponad 30% alkoholu. Może to powoduje, ze tak smakuje paniom?

Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce aż na trzy miesiące. W początkowym okresie warto słojem od czasu do czasu wstrząsnąć, by rozpuścił się cukier.

Po kwartale trunek musimy dokładnie przefiltrować. Po przelaniu do butelek nalewka z brzoskwiń od razu nadje się do picia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation