Kuchnia

przepisy

Słodka sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem - MniamMniam.pl

1/2 szklanki pęczaku
1/2 szklanki dużych rodzynek
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych śliwek
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź. Zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości - ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem, sokiem cytrynowym oraz cynamonem i odstaw do przestudzenia.
Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą. Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation