Inne

Oh my, I love coffee!

Domowa Gingerbread Latte
na jedną dużą porcję

składniki:
1,5 łyżeczki dobrej kawy naturalnej
łyżka cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
60 ml mleka
30 ml śmietanki słodkiej, 36 % tłuszczu
+ dodatkowa ilość na kleks z bitej śmietany
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Kawę zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zaparzy.
2. Mleko i śmietankę roztrzepujemy aż się połączą.
3. Zaparzoną kawę (bez fusów) wlewamy do większego kubka, do 1/2 wysokości. Dopełniamy mlekiem połączonym ze śmietanką. Doprawiamy przyprawą korzenną, cynamonem.
4. Odrobinę śmietanki słodkiej ubijamy na gęsto ale nie sztywno *. Łączymy z 2 łyżkami kawy. Taką masę wlewamy powoli na wierzch naszej kawy i zdobimy niewielką ilością cynamonu.

* Aby ozdobić kawę śmietanką, nie ubijamy jej na sztywno. Kleksy ze sztywno ubitej smietany nie utrzymują się na powierzchni kawy.
You might also like:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation