Kuchnia

kuchnia

Crème brûlée
ilość: 4 porcje w płaskich naczyniach o średnicy 9 cm

2 duże żółtka
200 ml śmietanki 36% (polecam UHT)
30 g białego drobnego cukru
1 laska wanilii, przepołowiona wzdłuż

Śmietankę wlać do garnka, włożyć wanilię i zagotować na niewielkim ogniu. Odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel.
Cały czas mieszając żółtka, powoli wlewać śmietanę - jeśli zrobimy to zbyt szybko, całość się zwarzy. Dokładnie wymieszać. Uderzyć miską o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
Piekarnik nagrzać do 120 st C.
4 ramekiny (lub inne płaskie naczynka) wypełnić masą.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 60-90 minut - czas pieczenia zależy od wielkości naczyń i od piekarnika. Masa powinna być ścięta, w żadnym razie płynna.
Wstawić do lodówki na minimum 3 h.
Przed podaniem, papierowym ręcznikiem delikatnie zebrać nadmiar wilgoci z kremu.
Posypać cukrem i skarmelizować go przy pomocy palnika.

Smacznego!

http://whiteplate.blogspot.com/2012/02/creme-brulee.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation