DIY - zrób to sam
stól
domowe malibu:
- 200 g wiórków kokosowych
- 250 ml spirytusu
- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki.
Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały.
domowy advocat:
- 5 żółtek
- 250 g cukru pudru
- 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml spirytusu
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek.
Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;)
domowy baileys:
- puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
- 0,5 litra wódki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wrzątku
Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki.
domowa kukułkówka:
- 200 g kukułek
- 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 250 ml wódki
Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki.
Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się!
MA==