Kuchnia
zdrowotności różności
Właściwości lecznicze aloesu.
Aloes składniki
W celach leczniczych i kosmetycznych stosuje się liście aloesu, które są składnikiem dwóch składników: mleczko i żel. Mleczko ma właściwości przeczyszczające, natomiast głównie żel ma główne zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Zawiera on witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Aloes posiada także związki działające przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.
Aloes na wzmocnienie
Jednym ze składników jest acemannan, jeden z najsilniej działających immunomodulatorów roślinnych. Immunomodulatory to związki, które poprawiają działanie systemu odpornościowego organizmu. Acemannan ma właściwości uniwersalne. Aloes mogą stosować osoby chore, broniące się przed chorobą czy rekonwalescenci.
Aloes działanie na skórę
Aloes jest znany ze swoich właściwości kojących. Doskonale łagodzi podrażnienia, można go stosować na spaloną słońcem skórę, przyśpiesza gojenie ram, łagodzi skutki użądleń owadów, przynosi ulgę przy odmrożeniach. Jest pomocny w walce z trądzikiem i stanami zapalnymi skóry. Łagodzi swędzenie związane z gojeniem się ran. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Spowalnia proces starzenia się skóry. Nic zatem dziwnego, że aloes jest składnikiem wielu leków i kosmetyków nawilżających, przeznaczonych dla skóry wrażliwej ze skłonnością do podrażnień.
Aloes na zaburzenia trawienia
Przyjmowany doustnie sok z aloesu łagodzi wiele dolegliwości. Zmniejsza problemy z nadkwasotą, wrzodami żołądka, zgagą, wzdęciami. Sok usprawnia pracę jelit przez co niweluje uczucie ciężkości po posiłkach i zapobiega niestrawności.
Warto zatem uprawiać na parapecie aloes, który przyniesie ulgę przy skaleczeniach i poparzeniach, wystarczy wtedy przekroić liść i wetrzeć go w ranę. Gdy chcemy jednak stosować aloes wewnętrznie lepiej skorzystać z gotowych preparatów sprzedawanych w aptekach. Mamy wtedy pewność, że spożywamy najlepiej dobrane gatunki aloesu oraz, że nie zawiera przeczyszczającego soku.
MA==