Kuchnia

CIASTA

Kakaowiec z białą kruszonką i galaretką
-
Składniki:

Kakaowiec:

1 szklanka kefiru
3 jajka
3 łyżki kakao
3 łyżki owoców z kompotu (ja dałam z konfitury)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kruszonka:

20 dkg margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Poncz:

1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
1 kieliszek wódki
1 łyżka cukru
Krem budyniowy:

2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
25 dkg margaryny
Dodatkowo:

1 galaretka wiśniowa
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
starte orzechy
Przygotowanie:

Kakaowiec:
Kefir, jajka, kakao, sodę i owoce wymieszać mikserem na jednolitą masę.

Kruszonka:
Margarynę stopić, lekko przestudzić i dodać przesianą mąkę i oba rodzaje cukru, wyrobić na kruszonkę, najlepiej widelcem. Do kruszonki wlać ciasto kakaowe i delikatnie całość wymieszać.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45 min. Ostudzić.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.

Krem budyniowy:
Na mleku ugotować budyń waniliowy, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksować. Krem powinien być puszysty.

Złożenie ciasta:
Galaretkę przygotować w 1 i 1/2 szklanki wody i wystudzić.
Kakaowiec przekroić na 2 płaty. Spodni płat ciasta nasączyć 1/3 ponczu i posmarować połową kremu budyniowego.
Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w 1/3 ponczu i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki, by galaretka stężała.
Drugi płat kakaowca nasączyć 1/3 ponczu i posmarować pozostałym kremem. Posmarowaną stroną ciasto ułożyć na stężałej galaretce.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami.
Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation