Kuchnia
CIASTA
Ciasto z makiem i jabłkami. Wilgotny makowiec.
Składniki na blaszkę 24x24cm:
Spód:
170g mąki pszennej
50g miękkiego masła
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
łyżka miodu
2-3 łyżki zimnego mleka
łyżeczka cukru waniliowego
Masa:
puszka gotowej masy makowej
5 jajek
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
150g masła
3 jabłka
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
kilka kropelek aromatu migdałowego
Polewa:
pół tabliczki czekolady
2-3 łyżki mleka
Wykonaj spód:
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i zagnieć ręką. Dodaj miód oraz mleko- taką ilość aby ciasto nie było już suche i dawało się lepić.
Blaszkę lub tortownicę* wyłóż papierem do pieczenia a następnie dno wylep dokładnie i cienko ciastem.
Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C)
W tym czasie zabierz się za robienie masy:
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka zmiksuj z cukrem i z masłem na jasną masę.
Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem.
Wymieszaj wszystko z gotową masą makową z puszki i z aromatem migdałowym a następnie dodawaj partiami ubite na sztywną pianę białko i delikatnie połącz.
Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na 40 minut w 180°C.
Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny.
Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż przestygnie a następnie wyjmij i całkiem wystudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj niedużą ilość mleka.
Rozsmaruj na wierzchu ciasta i odstaw aby zastygło.
*Użyłam kwadratowej tortownicy 24x24, przez co ciasto jest dosyć wysokie. Możesz użyć większej blaszki, zwiększając jedynie proporcje składników na spód, a resztę zostawić bez zmian.
Piecz wtedy ciasto przez 50 minut w 180°C.
MA==