Kuchnia

Ciasta i torty

TORT "MIGDAŁOWA PRALINKA"

Składniki na ciasto:

pół szklanki brązowego cukru
2 jajka
75 gramów czekolady (72%)
4 łyżki masła
3 krople esencji migdałowej (opcjonalnie)
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zmielonych na mąkę migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Wyłóż dno 24cm tortownicy papierem do pieczenia, natłuść go i posyp mąką. Nie natłuszczaj boków formy.
3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Ostudź.
4. Jajka miksuj z cukrem, aż powstanie kremowa masa.
5. Wciąż miksując stopniowo dodawaj płynną czekoladę do masy jajecznej.
6. Zmniejsz prędkość miksera i stopniowo dodawaj do ciasta przesiane: mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Na końcu dodaj esencję migdałową.
7. Przełóż ciasto do formy (będzie dość gęste - patrz zdjęcie poniżej) i piecz około 25 minut.
8. Wyjmij wypiek z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
9. Zimne ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i włóż z powrotem do formy.
10. Boki tortownicy wyłóż folią spożywczą.

Składniki na chrupiącą warstwę*:

100 gramów mlecznej czekolady (45%)
20 gramów masła
2 wafelki orzechowe (razem powinny ważyć 80 gramów)
około 100 gramów migdałów (najlepiej gdyby były obtoczone w karmelu)

* Do masy dodałam odrobinę dmuchanego ryżu, co było błędem, bo przez niego ciężko kroiło się ciasto.

Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło.
2. Zmiel migdały i wafelki na mniejsze kawałki (nie na mąkę, bo ta warstwa ma być chrupka).
3. 22 cm tortownicę wyłóż folią spożywczą.
4. Wymieszaj ze sobą czekoladę i suche składniki.
5. Wyłóż masę do tortownicy, uklep ją i wyrównaj.
6. Wstaw formę do lodówki.


Składniki na mus:

3 żółtka (dałam 4, bo 2 jajka miałam malutkie)
50 gramów brązowego cukru
1 łyżka Amaretto
195 gramów niesłodzonego mleka skondensowanego
100 gramów czekolady (72%)
300 ml pełnego mleka
100 ml kremówki 36%
3 białka
9 listków żelatyny (około 15 gramów)

Wykonanie:

1. Do dużego kubka/miseczki wlej bardzo zimną wodę. Przełóż do niego listki żelatyny.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Wymieszaj żółtka z mlekiem skondensowanym, Amaretto, cukrem,
4. Zagotuj mleko. Gorące zdejmij z gazu i dodaj do niego czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia się.
5. Mleko z czekoladą zacznij ponownie podgrzewać i stopniowo dodawaj do niej miksturę jajeczną. Cały czas energicznie mieszaj, aż do zgęstnienia masy (zajęło mi to kilka minut).
6. Ponownie zdejmij garnek z gazu i wymieszaj masę z odsączoną żelatyną.
7. Odstaw masę do ostygnięcia (ma mieć około 30 stopni C. Po włożeniu palca będziesz czuć chłód, ale masa będzie wciąż płynna).
8. W osobnych miskach ubij bitą śmietanę i sztywną pianę z białek.
9. Do masy czekoladowej dodaj po dwie łyżki piany i śmietany. Wymieszaj.
10. Do czekolady dodaj resztę piany i śmietany i bardzo delikatnie wymieszaj.
11. Kilka łyżek musu rozsmaruj na cieście.
12. Na mus wyłóż chrupką warstwę.
13. Przelej do tortownicy resztę musu. Wygładź wierzch i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
14. Kiedy mus zastygnie wyjmij ciasto z tortownicy.
15. Nie mam specjalnej patery do dekoracji ciast, więc stawiam moje ciasta na mniejszej tortownicy, co pomaga przy polewach (nadmiar może swobodnie ściekać).

Składniki na polewę:

175 ml wody
100 ml kremówki 36%
25 gramów płynnej glukozy
125 gramów cukru
62 gramy kakao
25 gramów czekolady (72%)
4 listki żelatyny (około 7 gramów)

Wykonanie:

1. Namocz żelatynę w bardzo zimnej wodzie.
2. W rondlu podgrzewaj glukozę, wodę, kremówkę, czekoladę, cukier - cały czas mieszaj.
3. Kiedy mikstura będzie bardzo ciepła dodaj kakao i mieszaj wszystko trzepaczką.
4. Doprowadź płyn do wrzenia i zdejmij z ognia.
5. Od razu wmieszaj w masę odciśniętą żelatynę i odstaw do ostygnięcia.
6. Gęstą masą posmaruj wierzch i boki ciasta.
7. Udekoruj dowolnie tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation