Kuchnia

Ciasta i torty

Ciasto czekoladowe z malinami i puszystym musem z nutellą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

SPÓD CZEKOLADOWY
125 g masła
200 g czekolady deserowej
1/3 szklanki kakao
50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
60 ml wody
5 jajek (w temp. pokojowej)
125 g drobnego cukru
1/4 szklanki mąki

WARSTWA MALINOWA
1/2 szklanki mrożonych malin lub 1 szklanka świeżych
150 g dżemu malinowego

MUS Z NUTELLI
250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (zimnej)
4 łyżki nutelli
kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE

SPÓD CZEKOLADOWY
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.
Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.

WARSTWA MALINOWA
Mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).

MUS Z NUTELLI
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając łyżką połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao. Można od razu podawać lub wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny. Uwaga: na zdjęciu widać mus z 1,5 porcji z przepisu. Z podanych składników otrzymamy go więc mniej.

WSKAZÓWKI
Z braku malin można je pominąć i użyć samego dżemu malinowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation