Kuchnia

Kuchnia...

Zwykły chleb
Chleb pszenny

500 g mąki pszennej typ 55

15 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli ( można troszkę więcej )

około 300 ml ciepłej wody ( 30 – 35 °C )

W misce wymieszaj pokruszone drożdże z ciepłą wodą i 100 g mąki. Rozdrobnij wszystkie grudki, przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na całą noc*.
Na drugi dzień pozostałą mąkę wymieszaj z drożdżowym zaczynem, dodaj sól i ewentualnie odrobinę ciepłej wody, jeśli ciasto będzie zbyt twarde.
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż pokażą się pierwsze pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być sprężyste i dość gładkie. Uformuj kulę i pozostaw pod przykryciem na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość.
Przełóż ciasto na posypany mąką blat, zagniataj kilka minut** i uformuj bochenek. Możesz również podzielić ciasto na mniejsze porcje – zrobić małe chlebki lub bułeczki.
Uformowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i poczekaj kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200°C.
Natnij, według własnego gustu, skórkę ostrym nożykiem lub żyletką i wstaw do piekarnika na 50 – 60 minut, mniejsze chlebki na około pół godziny. Piecz do momentu, aż skórka będzie miała ładny złoty kolor. Powodzenia i smacznego!
* Ja nagrzałam piekarnik do 50°C przez 5 minut i tam umieściam miskę z zaczynem

** Ciasto najlepiej zagniatać zawijając brzegi do środka,pod spód – wtedy wierzch będzie gładki.

Dodatkowo, przed upieczeniem: możesz posypać wierzch chleba ziarnami sezamu, słonecznika, makiem czy orzechami – według upodobania :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation