Kuchnia
ciasteczka
Kostka domino
Składniki:
Ciasto piernikowe:
1 jajko
26g masła
50g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
26g cukru
76g mąki pszennej
40g zmielonych orzechów lub migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu morelowego (po przetarciu owoców potrzebne będzie 600g dżemu)
5 łyżeczek żelatyny w proszku
400g masy marcepanowej
ok. 300g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Jajko, miód i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać miękkie masło.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami i przyprawą do piernika. Dodać stopniowo do ubitego jajka, miksując na średnich obrotach. (Miksować tylko do połączenia składników. Za długie miksowanie spowoduje, że ciasto będzie później twarde).
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm (lub mniejszej), wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciasto rozsmarować tak, aby z każdej strony dotykało brzegu formy. Dzięki temu nałożony później dżem nie będzie wypływał poza ciasto).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 170°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10min. Do napęcznienia.
Dżemy przetrzeć przez sitko. Odważyć 600g dżemu bez owoców. Dżem mocno podgrzać, ściągnąć z pieca i dodać namoczoną żelatynę mieszając, aby żelatyna się rozpuściła. Gotową masę pozostawić do ostygnięcia. Zimną masę lub lekko tężejącą wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godz., aby dżem stężał.
Masę marcepanową rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach formy. Marcepan nałożyć na stężały dżem. Wstawić do lodówki na noc.
Ciasto pokroić na kwadraty o boku 3- 3,5 cm.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kostki nabijać od dołu np. na patyczek do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie. Układać na kratkę i pozostawić do zastygnięcia.
Gotowe kostki przechowywać w lodówce.
MA==