Kuchnia

CIASTA

Pijana śliwka z Nutellą



Upite rumem, suszone śliwki, Nutella i bita śmietana, kaloryczna rozpusta... ale przecież mamy Święta.

Podobne ciasto jest już na blogu tutaj, tym razem jednak w wydaniu z jasnym biszkoptem.



Inspiracja: ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą



Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 23x33 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 - 35 minut. Wystudzić, można dowolnie naponczować, przekroić na 2 blaty.



Składniki na krem:

- 400 g suszonych śliwek bez pestek
- ok 1/2 szklanki rumu do namoczenia śliwek
- 250 g masła
- 200 g Nutelli

Śliwki wsypać do słoika, zalać rumem, zakręcić odstawić na 24 godziny. Następnego dnia śliwki pokroić w kosteczkę.

Miękkie masło utrzeć na puszysto, następnie miksując dodawać stopniowo Nutellę. Na koniec wsypać pokrojone śliwki i wymieszać.



Składniki na warstwę śmietanową:

- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fixy

- gorzka starta czekolada lub kakao do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i śmietan - fixy.

Blaty biszkoptowe przełożyć kremem ze śliwkami i Nutellą. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową, posypać startą czekoladą lub kakao.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation