Kuchnia

ciasta tortowe i inne słodkości...

Tiramisu w pucharku

Składniki

4 - żółtka
2 łyżki - cukru
4 łyżki - cukru waniliowego
1 laska - wanilii
600 g - mascarpone
1 filiżanka - kawy
1 kieliszek - likieru migdałowego
okrągłe biszkopty
Dekoracja
kakao
mięta

Opis przygotowania

Żółtka wybić do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii. Utrzeć nad gorącą kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.

Do przestudzonych żółtek dodać serek mascarpone – partiami, po łyżce, stopniowo ucierając (ser powinien mieć temp. pokojową). Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Do mocnej kawy wlać likier. W naparze zanurzyć biszkopty i ułożyć na dnie pucharków (po 2-3 ciasteczka). Na biszkopty dać trochę masy. Znowu ułożyć nasączone kawą biszkopty, następnie ponownie masę. Tak działać, aż do napełnienia pucharków. Na samym końcu na masę pokruszyć biszkopty, udekorować kakao i wstawić do lodówki. Przed podaniem można ozdobić listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation