Kuchnia

KREMY, POLEWY, LUKRY do ciast

Domowa masa marcepanowa/ marcepan

Składniki:
200g migdałów*
180g cukru pudru
łyżka wody+ kilka kropel olejku migdałowego lub dwie łyżki amaretto

Wykonanie:
Migdały mielić w blenderze (lub innym urządzeniu) do chwili aż masa stanie się lekko klejąca a grudki migdałów będą prawie niewyczuwalne. Wysypać wszystko na blat, zasypać cukrem pudrem, we wgłębienie dodać łyżkę wody z kilkoma kroplami olejku (lub amaretto). Wszystko zagnieść aż masa stanie się plastyczna i gładka. Potrwa to nie dłużej niż 5 minut. Zawinąć w folię spożywczą, przechowywać w lodówce szczelnie owinięty.

* migdały powinny być obrane. Proponuję jednak kupić z łupinkami, są znacznie tańsze. W celu ich obrania należy zalać je wrzątkiem i odstawić do czasu aż napęcznieją a łupinka sama odejdzie (około 10-15 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation