Kuchnia

KREMY, POLEWY, LUKRY do ciast

LEMON CRUD - Mała Cukierenka

Przepis na prosty lemon curd
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
150g cukru
80g masła
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn

1. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Ubitą pianę z jajek przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (jak niezbyt gęsty budyń, proszę nie gotować!).

3. Gotową masę cytrynową ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Lemon curd przełożyć do słoiczków i jak przestygnie, przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation