Kuchnia

ryby

Ryba po podhalańsku


Składniki:
ok 600g białej ryby; najlepiej dorsza
4 ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
kawałek selera
200 ml śmietanki 18 %
125 ml soku pomidorowego (u mnie Dawtona)
3 ząbki czosnku
sól , pieprz
mąka
łyżka masła
olej do smażenia
opcjonalnie: kilka suszonych śliwek; wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski

Rybę pokrój w kawałki ( u mnie dość małaa kostka, ale mogą być większe kawałki), posól i oprósz mąką. Usmaż na oleju.
Obrane ziemniaki pokrój w plastry, marchewkę w talarki, a seler i cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż na oleju przez kilka minut (powinny zrobić się lekko miękkie). Na koniec smażenia dodaj śliwki (ja nie daję).
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż do niego warzywa, a na wierzchu ułóż rybę.
Śmietankę wymieszaj z sokiem pomidorowym. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem (pamiętaj, że warzywa nie były solone). Zalej warzywa i rybę.
Ustaw na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 45-55 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation