Kuchnia

WYPIEKI

Pierniczki nadziewane


Pierniczki nadziewane powidłami, dżemem truskawkowym lub konfiturą morelową. Z przepisu na piernik staropolski, dojrzewający, według Marii Lemis i Henryka Vitry 'W staropolskiej kuchni'. Nie ma lepszych pierniczków niż domowe, nadziewane, w czekoladzie.. Oprócz tego, że są pyszne, dzięki powidłom lub konfiturze szybciej 'dochodzą' do miękkości i po prostu rozpływają się w ustach.. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście ciasta na piernik staropolski lub teraz zdecydujecie o 'dorobieniu' ciasta by upiec na święta pierniczki, to jest naprawdę ostatni dzwonek! Warto, oj warto.. :-).

Składniki:

500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.

Pierniczki piec na 5 - 7 dni przed świetami.

Ciasto wyjąć z lodówki.

Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać wieksze koła i układać na blaszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation