Kuchnia

Nalewki, miody, likiery

wermut biały wytrawny -
składniki
5 g piołunu
5 g mięty pieprzowej
2 g korzenia kozłka lekarskiego
1 g imbiru
5 g cynamonu skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
10 l białego wytrawnego wina (np. niedrogiego, lekko słodkiego rieslinga)
1/2 l wódki
5-10 g węgla aktywowanego
sposób przygotowania
mieszankę ziołową oraz skórkę z pomarańczy zalewamy wódką, odstawiamy na 2-3 tygodnie, mieszając od czasu do czasu. gotowy macerat przecedzamy przez watę lub gazę i dodajemy do wina. całość mieszamy i odstawiamy na kilka miesięcy. na koniec dodajemy do wermutu węgiel aktywowany, aby trunek odbarwił się i stał się przezroczysty. trunek można wzmocnić, dodając 130-150 ml spirytusu na 10 l wina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation