Kuchnia

likiery

Herbata rozgrzewająca z malinami
Składniki:
1 kopiasta łyżeczka czarnej liściastej herbaty
2 nieduże kawałki skórki z cytryny
2 nieduże kawałki skórki z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 l wody
4 goździki
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 szczypty cynamonu mielonego
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki miodu
2/3 szkl. malin mrożonych
3 łyżki cukru
1 pomarańcza
1 cytryna
laska cynamonu

Przygotowanie:
Zagotuj wodę, dodaj starty imbir, skórki cytryn i pomarańczy, goździki, cynamon, cukier waniliowy, anyż i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 min. Następnie wsyp herbatę, zdejmij z ognia i poczekaj aż herbata się zaparzy. W tym czasie wysyp na talerz maliny i zasyp 2 łyżkami cukru.

Zagotuj wodę w małym garnku. Na garnku postaw talerz z malinami (w ten sposób rozmrozisz maliny na parze wodnej), rozmrażaj je aż cukier się roztopi i powstanie syrop. Maliny przelej do herbaty, wymieszaj. Pod koniec dodaj miód, ponownie wymieszaj, aby się rozpuścił. Herbatę przecedź. Podawaj z laską cynamonu i pokrojonymi kawałkami świeżej cytryny i pomarańczy. Herbatę możesz podawać także mocno schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation