Kuchnia

Serniki, serniczki

Mini serniczki waniliowe z truskawkami
Składniki na 5 sztuk*:

250g/kostka twarogu (u mnie chudy)
szklanka śmietanki 30-36%
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią*
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
ok. 10 sztuk ładnych truskawek
2 łyżeczki galaretki truskawkowej
1/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Twaróg i śmietanka powinny być temperatury pokojowej**.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody (ok. 3 łyżek). Ser, śmietankę, cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy zmiksować dokładnie na gładką masę (robotem lub blenderem). Cały czas miksując masę serową, wlewać powoli rozpuszczoną żelatynę

Truskawki umyć, pokroić w plasterki. Masę serową przełożyć do foremek. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do wystudzenia, następnie do lodówki, do lekkiego stężenia. Kiedy będzie wyraźnie gęściejsza, rozprowadzić ją pędzelkiem na truskawkach, tworząc świecącą glazurę. Czynność tą powtórzyć 2-3 razy aby galaretka tworzyła grubszą warstwę. Całość chłodzić kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień wcześniej.

UWAGI:

* ja zrobiłam swoje serniczki w foremkach do mini tartaletek o średnicy około 7cm.

** dzięki temu wlewana żelatyna nie będzie się od razu ścinała i tworzyła grudek w masie serowej.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation