Kuchnia

Cousine

Zupa krem z dyni z chrupiącymi maślanymi grzankami

600 g dyni (najlepsza Hokkaido)
2 ziemniaki
pół średniego selera
2 małe marchewki
1 łyżka utartego korzenia imbiru
1-2 łyżki masła
1-2 łyżki oliwy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietany kremówki 30%
garść łuskanych pestek dyni

Przygotowanie:
Dynię obierz pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami, marchewką i selerem.

Utrzyj imbir na tarce.

W garnku roztop masło, dodaj oliwę i wrzuć imbir.

Smaż przez około minutę, cały czas mieszaj.

Dorzuć pokrojone warzywa, smaż przez parę minut, mieszaj od czasu do czasu.
Następnie zalej litrem bulionu.
zupa-z-dyni-zalewanie-bulionem
Dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir, pieprz cayenne, sól i pieprz.
Przykryj i gotuj 40 minut. Jeżeli woda się wygotuje, uzupełnij nową.
Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę do konsystencji kremu.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Na suchej patelni upraż pestki dyni i posyp nimi zupę na talerzach.

W międzyczasie podsmaż na patelni z odrobiną masła grzenki na rumiany kolor.

Można jeszcze dodać kleks śmietany.
zupa-z-dyni-gotowe
Tak przygotowany krem z dyni najlepiej jeść gorący. Idealnie pasuje na chłodne jesienne wieczory :)
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation