Kuchnia

DIY

Zapiekanka z chleba i mięsa mielonego

Składniki:
250 g pora
250 g pieczarek
1 łyżka oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
Sól, pieprz, słodka papryka
2 ząbki czosnku
3-4 natki pietruszki
30 g masła
6 kromek chleba żytniego
125 g sera ementaler
75 g sera gouda
400 g śmietany
3 jajka
Przygotowanie:
Pora pokroić w krążki, pieczarki poprzekrawać. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać pora i pieczarki. Czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Masło (15 g ) rozgrzać na patelni, dodać połowę czosnku i obsmażyć 3 kromki. Ponownie rozgrzać 15 g masła, dodać pozostały czosnek i obsmażyć pozostałe kromki. Posypać natką pietruszki. Ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Dodać 100 g startego ementalera i 50 g startej goudy.
Kromki pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć nimi żaroodporną formę. Wlać ¼ przygotowanej zalewy, następnie nałożyć mięso mielone. Wlać ¼ zalewy. Nałożyć pozostałe kromki i wlać resztę zalewy. Posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 175 st. C przez ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation