Kuchnia

Kuchnia

Pyszne Świąteczne Pierniczki:

Składniki

*1 kg mąki,
*1 szklanka prawdziwego miodu,
*1 szklanka cukru,
*1 kostka masła lub margaryny,
*1-2 łyżki kakao,
*2 cale jajka,
*3 żółtka,
*0,5 szklanki cukru do jaj,
*0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
*2 łyżeczki sody,
*1 gram przyprawy do piernika,

Przygotowanie

Miód, margarynę oraz szklankę cukru umieszczamy w garnku - rozgrzewamy prawie do momentu zagotowania, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonego miodu z cukrem i margaryną dodajemy śmietanę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Jajka (2+3 żółtka) ubijać dodając stopniowo resztę cukru (0,5 szklanki). Ubite jajka łączymy z wcześniej przygotowaną masą oraz dodajemy mąkę. Wszystko wymieszać, następnie zostawić na 0,5-1 h do wypoczęcia.
Wypoczęte ciasto rozwałkować, wykroić ciasteczka i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 7-8 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu można przyozdobić. Pierniki im starsze- tym bardziej stają się miękkie.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation