Kuchnia

Deser

Kto z Wal lubi gorącą czekoladę? Zróbcie ją sami jest najlepsza!
-
Kobieceinspiracje.pl

No i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady. Nie każdy wie, że przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste a smak zostanie zapamiętany na wieki, żadne sklepowe mieszanki nie oddadzą tego smaku, a frajda przygotowania jest bezcenna. Mogę Wam podpowiedzieć, że taka mieszanka może również nadać się jako świetny prezent. Wystarczy przesypać do ładnego słoiczka i udekorować go wstążką, takie prezenty są najbardziej zapamiętywane :) Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany.

Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna

Składniki:
1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego)
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kakao
150 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika.
Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku.

W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile spędzonego wieczoru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation