Kuchnia

Ciasta

Miodownik z orzechami


Składniki

CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody

MASA ORZECHOWA :
- 25 dag orzechów włoskich
- 7-8 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 3-4 łyżki miodu

KREM:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego( bez cukru)
Sposób przygotowania

1.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Połowę rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (np. 25x40 cm.) Piec około 10 min. w 180 stopniach, wystudzić i wyjąć z formy.do tej samej blaszki włożyć rozwałkowaną resztę ciasta.Przygotować masę orzechową: masło z cukrem i miodem podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i rozsmarować tę masę na surowym cieście. Piec około 10 min w 180 stopniach. Zrobić krem : budyń (oba opakowania) zagotować z 3/4 mleka dodając cukier.Masło ( w temp.pokojowej) utrzeć na puchi dodawać partiami zimny budyń ( krem nie może się zwarzyć ) Na upieczone i wystudzone Ciasto rozsmarować krem . Przykryć go upieczonym i wystudzonym ciastem z masą orzechową

Rady

Przed rozpoczęciem wyjmuję masło z lodówki, żeby rozmiękło. Łatwiej zagniata się ciasto i Masa z takim masłem się nie warzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation