Kuchnia

polecam.

Pyszne Ciasto kokosowe z toffi, bez pieczenia

Składniki (blaszka o wym. 10×35 cm):
Masa budyniowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego (np. Blue Dragon)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (można zastąpić kokosowym)
- 2 łyżki cukru pudru do budyniu
- 50 g wiórków kokosowych
Oraz:
- masa toffi
- herbatniki (ewentualnie krakersy)
- 100 g czekolady, najlepiej gorzkiej albo deserowej
- 4 małe batony Bounty (można zastąpić prażonymi wiórkami kokosowymi)

Przygotowanie:
Do rondelka wlać 350 ml mleczka kokosowego i zagotować. W pozostałych 50 ml rozpuścić budyń, dodać cukier, przelać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Dodać wiórki kokosowe i przestudzić.

W foremce (niekoniecznie) układać kolejno:
- herbatniki (można zastąpić krakersami)
- masa toffi
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki (można zastąpić krakersami)
- masa toffi
- herbatniki
- masa budyniowa

Jeśli zostanie troszkę masy toffi, można nią posmarować boki i górę ciasta. Czekoladę rozpuścić i udekorować ciasto cienkimi strużkami (aby czekolada nie była za twarda, najlepiej dodać 2-3 łyżki śmietanki 30-36%). Bounty pokroić i ułożyć na cieście.
Ciasto należy schłodzić, najlepiej przez całą noc, albo nawet dobę. Najlepiej smakuje po dwóch nocach w lodówce, zwłaszcza gdy do ciasta doda się krakersy, które są twardsze od herbatników i trzeba dłużej czekać żeby zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation