Design

Design

Tort kiwi

Składniki (w przybliżeniu 10 - 12 porcji )
do przepisu Tort kiwi
Ciasto:
10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Przełożenie tortu:
2 opak. Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
800 ml wody (gorącej)
Masa:
750 ml śmietanki 30 % tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
150 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru
50 ml wódki cytrynowej
Do dekoracji:
3 szt. kiwi
3 szt. fig

Sposób przygotowania:
Przygotować wysoką formę tortową o ø 21 cm, posmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i powoli miksować aż składniki się połączą, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie barwnik spożywczy. Kiedy masy się połączą dodać mąki i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.
2
Pieczenie:
Ciasto wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 170°C
Piekarnik elektryczny: 170°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.
Czas pieczenia: 45 Min.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać drugą część ciasta i upiec tak samo. Posiadając formy o tym samym rozmiarze można piec dwa ciasta jednocześnie.
3
Przełożenie tortu:
Po wystudzeniu z każdego biszkoptu ściąć brązową skórkę z wierzchu i z boków ciasta. Tak przygotowane biszkopty przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.
Galaretki przygotować z 800 ml gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć należy rozpocząć przekładanie tortu.
Do czystej tortownicy włożyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 galaretki, rozprowadzić ją łyżką, położyć drugi blat, nasączyć go, wyłożyć kolejną porcję galaretki, wyłożyć trzeci blat, nasączyć go, wyłożyć resztę galaretki i przykryć całość 4 blatem tortu. Całość wstawić na godzinę do lodówki.
4
Masa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.
5
Dekorowanie:
Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz formy, przełożyć ciasto na paterę, cienko posmarować górę i boki tortu masą. Następnie przełożyć śmietanę do szprycy lub rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy ok. 1,5 cm i dekorować tort szprycą wyciskając małe stożki na całej powierzchni tortu. Przed podaniem udekorować ciasto owocami kiwi i świeżymi figami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation