Architektura

Architektura

Kuchnia szwedzka,szwedzka szynka swiateczna,swieta przepisy | codojedzenia.pl

Szwedzi jedzą swoją świąteczną szynka już w wieczór wigilijny. Chociaż ja nie przywiązuję wagi do postów to jednak z przyzwyczajenia wigilia u nas jest zawsze bezmięsna, a ta piękna szynkę zaczynamy kroić na śniadanie w pierwsze święto.

Taką szynkę można kupić tu gotowa , to znaczy już ugotowana lub peklowana i ugotować samemu. Ja dostałam 3 kg szynkę już ugotowana, w prezencie. Jedyne co potrzebowałam to ładnie ja zapiec.

Szynkę jedzą Szwedzi z musztarda własnej roboty. Musztardę bardzo lubię, a przepisów na musztardę jest co niemiara. Zrobić taka domowa musztardę to żadna trudność, ale ja się chyba nie wyrobię…

Do zapieczenia szynki użyłam tradycyjnej, gotowej musztardy Dijon.

Pomada z musztardy

Składniki:
•2 jajka
•5 łyżek musztardy dijon
•szczypta soli
•orzechy laskowe i pistacje

Wykonanie:


•Wymieszaj jajka i musztardę i posmaruj nią szynkę ze wszystkich stron.
•Posyp lekko rozgniecionymi orzechami laskowymi zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
•Pozostaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation