Kuchnia

Muffinki

MUFFINKI Z PIANKOWA CZAPECZKA

Składniki, na 12 muffinek:
•90 g roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady
•250ml szklanka mąki pszennej
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•szczypta soli
•115 g roztopionego i przestudzonego masła
•250ml cukru pudru
•2 duże jajka
•1 łyżeczka olejku waniliowego
•125ml gęstej kwaśnej śmietany
•60ml wody



Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem w mikserze z miską.

Mąkę przesiać do osobnej miski z sodą i proszkiem do pieczenia.

Przestudzoną czekoladę wlać do ucierającej się masy z masła z cukrem, wbić jajka, po jednym, wlać olejek waniliowy i dalej miksować. Dodać śmietanę i połowę mieszanki mącznej, po czym wlać wodę, a potem wsypać resztę mąki.

Masę nakładać do papilotek, tak, żeby rosnąc, nie wylały się, u mnie były dwie czubate łyżki na papilotkę, nie więcej.

Wstawiamy do piekarnika nagrzewającego się do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Muffinki wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.



Przepis na piankę:
•125 ml wody
•370 ml cukru pudru
•½ łyżeczki octu
•3 białka
•Ew. naturalny barwnik spożywczy w proszku

W garnuszku zagotować syrop z octu, wody i cukru pudru na tzw. nitkę, w czasie gotowania należy dodać barwnik spożywczy w ilości wg uznania.

Syrop odstawić do lodówki do ostudzenia do temperatury ok. 30 stopni, co jakiś czas należy go zamieszać.

Z mocno schłodzonych białek ubić sztywną pianę, miskę z pianą postawić na garnku z kąpielą wodną tak, by miska nie dotknęła wody. Cały czas miksować, stopniowo wlewając syrop.

Masę należy miksować na kąpieli wodnej, aż będzie sztywna, czyli około 10 minut na najwyższych obrotach.

Po tym czasie zdjąć miskę z garnka i postawić na blacie, niech chwilę ostygnie, po czym wstawić ją do drugiej miski z zimną wodą i miksować, aż masa przestygnie.

Piankę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać „czapeczki” na muf finkach.



Muffinki wstawić do lodówki na noc, a rano, roztopić gorzką czekoladę w proporcji:

300g + 2 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego.

Piankowe czapeczki maczać w czekoladzie, umieszczonej w wysokim naczyniu, ażeby było wygodniej.

Całość wstawić do lodówki na godzinkę do ostygnięcia.

Oczywiście, przed zastygnięciem czekolady, muf finki można dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation