Kuchnia

Święta- Wigilia

PRZEPIS NA RYBĘ: Dorsz w migdałach z sosem żurawinowym


2 filety dorsza
2 łyżki płatków migdałowych
oliwa z oliwek, extra-virgin
sok z cytryny
szczypta soli i pieprzu
ugotowany ryż
sos

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
100g żurawiny (użyłam mrożonej)
30g brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego


Przygotowanie:

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
Filety rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wsypać płatki migdałów i filety. Smażyć aż ryba będzie usmażona a migdały zbrązowieją.
Przygotować sos:
Sok pomarańczowy wlać do małego garnka, dodać żurawinę, cukier i ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kilka minut.
Usmażone filety wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałowymi. Podawać z ryżem i sosem żurawinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation