Kuchnia

przepisy

• 2 - 3 udka z kurczaka
• 30 dag łopatki wieprzowej
• 20 dag boczku surowego
• 30 dag wątróbki drobiowej
• 2 cebule
• 2 marchwie
• 1 korzeń pietruszki
• 0,5 selera
• 1 czerstwa bułka
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 3 jajka
• 3 liście laurowe
• 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka imbiru mielonego
• 5 ziaren ziela angielskiego
• vegeta
• 5 ziaren jałowca
• 2 łyżki majeranku
• sól
• pieprz mielony
Udka, łopatkę i boczek umyć, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody (tylko tyle, żeby mięso było przykryte) dodać obraną i przekrojoną w ćwiartki cebulę, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, majeranek, vegetę, ziele angielskie i jałowiec. Gotować na małym ogniu około 50 minut.
Mięso wyjąć do wystudzenia, do wywaru wrzucić umytą wątróbkę. Dusić około 15 minut. Wątróbkę wyjąć, w tym samym wywarze namoczyć bułkę. Namoczoną bułkę wyjąć, wywar zachować.
Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa zmielić 3 razy. Do masy dodać imbir, gałkę, sól, pieprz. Wbić żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić dolewając wywar. Masa musi być dość rzadka. W czasie wyrabiania doprawić do smaku. Na końcu ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Do foremek przełożyć masę, lekko wyrównać. Piec 40- 45 minut w 180 st.

Na początku pieczenia foremki przykrywam folią aluminiową, pod koniec odkrywam, żeby ładnie wierzch się zapiekł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation